Muffins med vaniljströssel
Idag började jag förbereda inför mitt kommande 30-årsfirande, med att baka dumlemuffins och blåbärsmuffins med vaniljströssel. Jättegott!
Recept, ca 16 st muffins:
Muffinssmet:
– 2 ägg
– 2 dl strösocker
– 125 gram smör
– 2 tsk vaniljsocker
– 2 tsk bakpulver
– 4,5 dl vetemjöl
– 1,5 dl mjölk
Fyllning:
– Ca 16 dumlekolor (eller t.ex. frusna blåbär eller frusna hallon)
Vaniljströssel:
– 2 tsk vaniljsocker
– 0,75 dl strösocker
– 1 dl vetemjöl
– 50 gram smör
Gör så här:
1. Vispa socker och ägg poröst.
2. Smält smöret och rör ner det i smeten.
3. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en egen skål och rör sedan ner det i smeten.
4. Rör ner mjölken till en jämn smet.
5. Gör vaniljströsslet genom att smälta smöret och blanda ihop det med vaniljsockret, strösockret och vetemjölet.
6. Häll upp muffinssmeten i muffinsformar och tryck ner en dumlekola i varje muffins (eller frusna blåbär eller vad man nu väljer att ha för fyllning. 🙂 )
7. Strö över strösslet och grädda sedan muffinsen i mitten av ugnen på 225 grader i 15 min.
Tips 1: Placera muffinsformarna i en muffinsplåt under gräddningen, så håller de formen och muffinsen flyter inte ut.
Tips 2: Använd olika färg på muffinsformarna om du har olika fyllning i muffinsen, så att det lättare går att skilja de olika sorterna åt. (Det kan tyckas som ett själkvart tips, men det är lätt att glömma bort när man står där och bakar. 😉 ) Idag använde jag t.ex. svarta muffinsformar till dumlekolamuffinsen och blå muffinsformar till blåbärsmuffinsen.