Recept: Västerbottenpaj
Här kommer receptet på vösterbottenpajen, som jag bl.a. lagade till kräftskivan igår:
Recept, 1 paj:
Pajskal:
125 gram smör
Ca 2,5 dl mjöl
2 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
Peppar
200 gram riven Västerbottenost (eller annan god ost)
Gör så här:
1. Nyp ihop rumsvarmt smör och det mesta av mjölet. Tillsätt vattnet och nyp ihop till en jämn deg. Tillsätt lite av det resterande mjölet i taget, så att degen varken blir för kletig eller för torr.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform och låt vila i kylen i ca 30 min.
3. Nagga pajskalet med en gaffel i botten. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min på 200 grader.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddorna.
5. Häll i osten i det förgräddade pajskalet och häll över äggblandningen. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i 30 min på 200 grader.
6. Servera pajen som den är, eller tillsammans med t.ex. créme fraiche, rödlök och rom.