Saffransskorpor
I eftermiddags bakade jag det sista inför julbordet imorgon, bl.a. kavring, mjuk pepparkaka och saffransskorpor. Saffransskorporna bakade jag enligt Leila Lindholms recept och det blev jättegott! Här kommer receptet:
Ingredienser, ca 35 st:
100 gram smör eller margarin
1 gram saffran
2 st ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Ev. 1 1/2 dl mandelspån eller sötmandel
Gör så här:
1. Smält smöret tillsammans med saffran på spisen.
2. Häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda bakpulver, socker, vetemjöl och ev. mandel i en egen skål. Blanda noggrant och rör sedan ner mjölblandningen i resten av smeten.
4. Knåda ihop degen för hand och forma den till tre längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda längderna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 min.
6. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär varje längd i ca 12 bitar och lägg tillbaka dem på plåten.
7. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 min.
Tips! Skorporna håller flera veckor i en plåtask. Om skorporna ska hålla länge bör man dock använda margarin i stället för smör.
Jag bjuder på några skorp-bilder, som dock är tagna i kvällsmörkret: ?